Du er her: Forsiden > DS E-TENSE : UNIK, ELEKTRISK OG MED STORE YTELSER – FREMTIDENS DS !

DS E-TENSE : UNIK, ELEKTRISK OG MED STORE YTELSER – FREMTIDENS DS !

  29.02.2016 Kl.09:22  
Av Bjørn Aasen

Et år etter lanseringen av DS og bare noen uker etter å ha gjennomført fornyelsen av alle de europeiske modellene, slår DS igjen på stortrommen med en unik bilmodell, DS E-TENSE! Bilen kombinerer luksus, high-tech og høye ytelser, og er helt egenartet takket være den utvendige designen så vel som følelsen den skaper under kjøring. DS E-TENSE er en teknologisk og stilistisk visjon for merket DS, og med sin avant-gardisme viser den retningen for fremtiden, deriblant med en elektrisk drivlinje med høye ytelser.

516 Nm og stillhet, 402 Hk og ingen utslipp under kjøring, 4,72 meter lang, 1,29 meter høy… med noen få ord er tonen satt. Den siste kreasjonen fra DS, som får sin première på bilutstillingen i Genève, vil tiltrekke seg alles blikk. I sitt andre år som eget merke har DS utviklet en ny bil der høyteknologi og raffinement er nøkkelpunkter.

«Vi ønsket å skape en elektrisk GT med høye ytelser. En bil som helt på egen hånd inkarnerer raffinement, teknologi og den egenartede DS-designen. En bil som skaper drømmer og som gjør at det eneste man vil er å sette seg bak rattet». Dette er ordene til hele det engasjerte teamet bak prosjektet, designere og ingeniører.

MØTE MELLOM AVANT-GARDISTISK DESIGN OG TEKNOLOGI

Skulpturell, flytende linjer og i bevegelse er ord som går igjen ved synet av DS E-TENSE. Med en silhuett som en coupé Grand Tourisme understreket med en kromlist på «ryggraden» og den grønne metallic karosserifargen Vert Amétrine, vekker DS E-TENSE ett ønske; å se bilen i bevegelse!

Avant-gardisme er viktig for DS, og på DS E-TENSE kommer det blant annet til uttrykk bak på bilen. Akkurat som konseptbilen DIVINE DS, har heller ikke DS E-TENSE vindu bak. Dette gir masse frihet for designerne, mens det har gitt rom for produktteamet til å kunne introdusere digitalt «bakspeil».

Lyssignaturen foran og bak kjennetegner DS-modellene. LED-modulene foran, DS ACTIVE LED VISION, er videreutviklet med inspirasjon fra juveler og eksklusive klokker, med det i tankene å alltid kunne tilby noe ekstra til kunden. Kjørelysene er som små perler som understreker «blikket» til bilen. Bak er blinklysene integrert i taket, akkurat som på den originale DS fra 1955. Lysene bak er full LED og er utformet som skjellfasetter som «levendegjøres» i det bilen er i bruk. Og, de slår an tonen for de kommende DS-modellene.

Interiøret i DS E-TENSE forener kunnskapen – le savoir-faire – fra fransk luksus med vakre og noble materialer som patinert skinn i setene og gravert aluminium, såkalt guillochering, på midtkonsollen. I alt 800 timers arbeid er lagt ned fra DS-merkets egne salmakere for å utforme, teste og ferdigstille utviklingen av klokkeremsmønsteret i setene og av instrumentbordet. Andre detaljer i kupeen er platen i kaldt stål som gir en futuristisk struktur samt det tulipanformede rattet. Enda et eksempel på den ultimate fokusen på detaljer hos DS er graveringen av clous de Paris, rundt bryterne, toggle switches, på midtkonsollen.


MØTE MELLOM DE STORE, FRANSKE LUKSUSMERKENE

For å foredle det raffinerte interiøret er spesialtilpassede produkter utviklet i samarbeid med kjente franske luksusmerker som man sjelden før har sett i biluniverset.

Etui for hjelm laget av Maison Moynat

Den kunstneriske direktøren i Moynat lot seg inspirere av den y-formede selen som holdt reservehjulet på plass bak på biler før i tiden. Etuiet har en stropper i kalveskinn som får patina med tiden, og innvendig er det en myk lomme i skinn. Det er håndlaget av spesialister innen fransk tradisjon for bearbeiding av skinn. Etuiet kan festes til førerens sete, men kan også tas ut for å bære hjelmen på en praktisk og elegant måte, med andre ord som en byveske.

En unik klokke fra BRM Chronographes
Selve essensen av klokkekunst finner man i dette uret spesielt designet for føreren av DS E-TENSE. Klokken kan enten bæres rundt håndleddet eller den kan festes på midtkonsollen, der en helning på 90° gjør at man enkelt kan lese urskiven under kjøringen.

En eksepsjonell lydopplevelse med FOCAL

I en stille kupé kommer lydanlegget virkelig til sin rett. Ni FOCAL Utopia high-fidelity høyttalere forvandler kupéen i DS E-TENSE til et auditorium som vil tilfredsstille de mest kravstore lyttere. Høyeste kvalitet høyttalere fra FOCAL, made in France, som bruker det ypperste av teknologi, gjenspeiler på en naturlig måte resten av bilen.

MØTE MELLOM AVANSERTE TEKNOLOGIER

En elektrisk bil med høye ytelser

DS deltar i verdensmesterskapet Formula E, derfor har merket valgt å utstyre sin nyeste kreasjon med en 100% elektrisk 402 Hk motor med dreiemoment på 516 Nm – rent, stille, men først og fremst kraftfullt! Med en rekkevidde på 310 km ved blandet kjøring og 360 km ved bykjøring, plasserer DS E-TENSE seg naturlig inn i rekken av GT-modeller med høye ytelser.

Batteriene av typen lithium-ion er plassert under bilens chassis som gir lavt tyngdepunkt og balansert fordeling av momentet mellom akslene.

Elementer utviklet med parametrisk design

På DS E-TENSE har visse elementer tatt form via en ny innovativ og avant-gardistisk metode, nemlig parametrisk design. Fremgangsmåten er allerede etablert innen mote- og arkitektsfæren og gjør det mulig å skape overflater og volum på en ny måte.

Kroneksempelet på dette er instrumentbordet på DS E-TENSE, en skulptur med futuristiske fremtoning i stål. Grillen i front er også et produkt av parametrisk design, her i samspill med 3D-printing.

Fra DS LED VISION til DS ACTIVE LED VISION

En konseptbil viser veien videre for fremtiden. Lyssignaturen på alle dagens DS-modeller, teknologien DS LED VISION videreutvikles på DS E-TENSE til å bli aktive. LED-modulene, som også på DS E-TENSE er designet slik en juvelér eller urmaker ville praktisert sitt håndverk, roterer nå 180°. Det er også en egen velkomst-modus for føreren med en bredere lysstråle (økt med 20° på sidene), og enda viktigere, nye funksjonaliteter ved kjøring som high-way-funksjon på motorveien og vær-funksjon som gjør lysstrålen videre ved regn, snø eller tåke.

State of the art-teknologi og fokus på detaljer

DS E-TENSE viser også andre eksempler på det nyeste innen teknologi, for eksempel digitalt bilde bakover koblet til kameraet bak på bilen, eller det nyskapende filtreringssystemet clean cabin som jobber sammen med air conditioning. Systemet identifiserer, analyserer og filtrerer forurensende stoffer utenifra slik at luften inne i kupeen er ren, og det gir på den måten en aktiv beskyttelse for personene om bord i bilen.

MØTE MELLOM LIDENSKAP FOR BIL OG EFFEKTIVITET

En unik kreasjon for de som ønsker å leve ut sin lidenskap for biler uten å måtte gå på kompromiss når det gjelder kjøreglede eller ytelser…. det er dette DS E-TENSE representerer.

For å oppnå dette, er det selvbærende chassis’et i karbon med plass til to personer utstyrt med uavhengig fjæring med doble bærearmer. Siden batteriet er plassert under gulvet, er tyngdepunktet lavt og bilens oppførsel på veien er stram og presis, og dynamisk på en sikker måte. Silhuetten, luftinntaket i karbon og den flate bunnen bidrar i sterk grad til den gode aerodynamikken til bilen. Ytelser en GT verdig! For ikke å glemme de spesialutviklede dekkene fra Michelin som sikrer en trygg og komfortabel kjøring, selv i svært høye hastigheter.

Den sikre og komfortable kjøringen lettes av digital instrumentering i HD, med et digitalt håndsett på 12’’ koblet til touchscreen på 10’’. Den intuitive oppbygningen av berøringsskjermen styres av et elektronisk system utviklet i samarbeid med Coyote.

I hjertet av kupeen har begge personene om bord tilgang til alt av teknisk informasjon for bilen, for eksempel systemet som måler renheten i luften eller en helt nye player media. Igjen, som et bevis på arbeidet som legges ned i detaljene, vises disse informasjonene i en stil der raffinement og teknologi forenes. Histogrammer animeres og leder tankene til flyelektronikk, spisser på en diamant som tegnes under fingerspissen skisserer det fremtidige grensesnittet for DS…

TEKNISKE SPESIFIKASJONER

-Dimensjoner: Lengde 4,72 x bredde 2,08 x høyde 1,29 m

-Motor: 100% elektrisk med ytelser på 402 Hk

-Batterier: 53 kWH (360 V)

-Akselerasjon: 4,5 sekunder fra 0 til 100 km/t

-Rekkevidde: 360 km (bykjøring) og 310 km (blandet kjøring)

-Maksimalt dreiemoment: 516 Nm

-Toppfart: 250 km/t

-Vekt: 1,8 tonn

-Dekk: MICHELIN Pilot Supersport, foran 245/35 ZR 20, bak 305/30 ZR 20

-2-hjulsdrift

-Selvbærende chassis i karbon

-Lyd: Focal Utopia 9 høyttalere, 640 W, med Digital Signal Processor for tuning


Vis alle nyheter
scroll up